Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

3ος Διάλογος 3D Initiative - "Άνεργοι Νέοι και Νέοι Άνεργοι; Το παρόν και το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα" (13/2/2018)


Την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε από τους φορείς και τα μέλη του Δικτύου Διαγενεακής Δικαιοσύνης ο 3ος Διάλογος του Δικτύου με θέμα «Άνεργοι Νέοι και Νέοι Άνεργοι; Το παρόν και το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα», στον χώρο εκδηλώσεων του Aegean College. Την εκδήλωση άνοιξαν με τοποθετήσεις του ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επικεφαλής της Κοινότητας Διαλόγους Σύνθεσις και ο κ. Παναγιώτης Βλάχος, επικεφαλής του Μπροστά, οι οποίοι και αποτελούν τους βασικούς εμπνευστές της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.


Ειδικότερα, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, στα τρία στοιχεία της αγοράς εργασίας των νέων που επιβαρύνουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας και σημείωσε ότι «[…] το πρώτο είναι η εκροή των μορφωμένων νέων στο εξωτερικό, το γνωστό brain drain. Όπου το ικανό εργατικό δυναμικό, στο οποίο το κράτος έχει επενδύσει μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, αξιοποιεί αυτή την «επένδυση» για να εργαστεί στο εξωτερικό –όπου οι αμοιβές ανταποκρίνονται καλύτερα στα προσόντα του. Το δεύτερο σημείο είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην εγχώρια αγορά εργασίας. Δηλαδή, των θέσεων εργασίας που προσφέρονται και της κατάρτισης που έχουν οι νέοι. Το τρίτο σημείο είναι η υστέρηση μπροστά στα νέα εργασιακά δεδομένα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Πρόκειται για τρία διαρθρωτικά ζητήματα που δεν είναι εύκολο να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Τουλάχιστον, όμως, πρέπει να μπουν στη δημόσια ατζέντα, ώστε να αρχίσουμε να προσπαθούμε για να τα λύσουμε. Για να δούμε πως θα ανταποκριθούμε στις εργασιακές προκλήσεις των νέων και των επόμενων γενεών. Γιατί αλλιώς θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι σε καταστάσεις επιδομάτων, επιδοτήσεων, συμβασιούχων, κατώτατων μισθών, διορισμών στο δημόσιο, και, δυστυχώς, χαρτζιλικιού από τη σύνταξη του γονιού […]». Περισσότερα εδώ.

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιώτης Βλάχος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «[…] η εργασία θα είναι για τον 21ο αιώνα ό,τι το κεφάλαιο ήταν για τον 20ό. Και στο μέλλον θα την προσδιορίσουν τέσσερις μεγάλες αλλαγές και παράγοντες. Η εκθετική και ανασυνδυαστική καινοτομία που θα αντικαταστήσει επαγγέλματα και θα απαιτήσει νέα, με μεγαλύτερη ευελιξία, δεξιότητες και γνώσεις. Οι αποτυχίες της αγοράς, δηλαδή ευμετάβλητοι οικονομικοί κύκλοι, χρηματοπιστωτικές κρίσεις, η πορεία της παγκοσμιοποίησης, η διάχυση της γνώσης και της παραγωγής στις αναπτυσσόμενες χώρες θα φέρουν ανατροπές στις ζωές των ανθρώπων και θα απαιτήσουν από τα κοινωνικά κράτη θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα, ώστε να αποφύγουμε τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τρίτον, η δημογραφική γήρανση και η διαγενεακή ανισότητα. Τέλος, ο ρόλος του κράτους απέναντι στην ανεργία: μακροοικονομικοί, θεσμικοί και διαρθρωτικοί παράγοντες, από τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, την ποιότητα των επενδύσεων, την άμεση προοδευτική φορολόγηση, την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, τον συνδυασμό παροχών και κοινωνικών υπηρεσιών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μετάβαση από τη σημερινή "ανάπτυξη χωρίς δουλειές" ή τις "εταιρίες χωρίς εργαζομένους" στην δίκαιη και συμπεριληπτική ανάπτυξη […]». Περισσότερα εδώ.


Στο πλαίσιο του διαλόγου, που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Τσαούσης, παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εργασίες από τους Στέλλα Λαδή, επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κυριάκο Φιλίνη, διδάκτωρα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και Γιάννη Μαστρογεωργίου, διευθυντή στο Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η κα Στέλλα Λαδή, στο πλαίσιο της ανάλυσής της, ανέφερε ότι «[…] ο ορισμός ενός προβλήματος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ένα δημόσιο ζήτημα θα αντιμετωπισθεί από τις δημόσιες πολιτικές που θα ακολουθήσουν.  Ο λόγος και ο χρόνος όπου λαμβάνει χώρα αυτή η διαδικασία είναι μεγάλης σημασίας καθώς επηρεάζει τη χροιά του προβλήματος και το αν θα θεωρηθεί επείγον.  Σε περιόδους κρίσης οι δρώντες της δημόσιας πολιτικής επιθυμούν περισσότερο να μεταθέσουν την ευθύνη παρά να αναλύσουν τις παραμέτρους του προβλήματος και να προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια βιώσιμη λύση […]». Περισσότερα και η παρουσίαση εδώ.


Παράλληλα, ο κος Κυριάκος Φιλίνης στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά εργασίας των νέων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναντιστοιχία εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων σε σχέση με τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας στην τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα. Περισσότερα και η παρουσίαση εδώ.


Τέλος, ο κος Γιάννης Μαστρογεωργίου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «[…] η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι ήδη μία απτή πραγματικότητα που αλλάζει σταδιακά τον τρόπο που εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, βιώνουμε την καθημερινότητα μας, αλλάζουμε τον τρόπο παραγωγής. Χρειάζεται θαρραλέα ματιά απέναντι στις ραγδαίες αλλαγές που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός. Χρειάζεται να εξετάσουμε τον τρόπο που θα επηρεαστούν οι σχέσεις απασχόλησης, καθώς και να προσαρμόσουμε τα νομικά μας συστήματα στις επερχόμενες αλλαγές και το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τις νέες τεχνολογίες και τις σχέσεις τους με τον άνθρωπο […]». Περισσότερα και η παρουσίαση εδώ.


Τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολούθησε δημόσια συζήτηση κατά την οποία τοποθετήθηκαν πολίτες και εκπρόσωποι των φορέων του Δικτύου Διαγενεακής Δικαιοσύνης, αλλά και εκπρόσωποι άλλων φορέων που εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για να ενταχθούν στην πρωτοβουλία και να συμμετέχουν στις επόμενες εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Προς αυτή την κατεύθυνση, όσο φορείς και συλλογικότητες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Δίκτυο Διαγενεακής Δικαιοσύνης μπορούν να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Δικτύου στο info.3dinitiative@gmail.com, ενώ περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό χώρος του Δικτύου Διαγενεακής Δικαιοσύνης (www.3d-initiative.gr).

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.