Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Σύνθεσις - "Κρίση, Διαγενεακή Δικαιοσύνη και Brain Drain"

Η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις συνδιοργάνωσε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΣΚΙΕΣ ημερίδα με τίτλο «Κρίση, Διαγενεακή Δικαιοσύνη και Brain Drain», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, στις 18:30, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου. Επρόκειτο για μία εκδήλωση διαλόγου που συνέβαλλε στην ανάπτυξης μιας ουσιαστικής δημόσιας συζήτησης τόσο για την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας, όσο και για τις προοπτικές που διαμορφώνονται ή δύναται να προκύψουν, δίνοντας έμφαση στα κρίσιμα ερωτήματα που αναδύονται μέσα από τις νεότεχρες γενιές, οι οποίες και καλούνται να επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος της όποιας προσπάθειας ανάκαμψης της χώρας.


Στην ημερίδα συμμετείχαν ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Ερευνητής στο ΚΕΠΕ και Επικεφαλής της Σύνθεσις, ο κ. Γεώργιος Ανδρέου, Επίκουρος Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης, ο κ. Πασχάλης Αγανίδης, Οικονομολόγος, και ο κ. Μιχάλης Τσαγκαράκης, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «[...] το ζητούμενο, κοντεύοντας τη συμπλήρωση μίας δεκαετίας σε ύφεση και κρίση, είναι να ξεφύγουμε από την αδράνεια μέσα από την απόκτηση της ιδιοκτησίας ενός οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση και, κυρίως, για την αλλαγή του εγχώριου υποδείγματος. Βασική προϋπόθεση είναι η πολιτική και κοινωνική συμφωνία επί της ιδιοκτησίας ενός τέτοιου χάρτη, με επαρκή τεχνοκρατικό υπόβαθρο, ξεπερνώντας τα συστατικά του «μνημονίου». Η βιωσιμότητα, ωστόσο, μίας τέτοιας συμφωνίας θα καθοριστεί με την ικανότητά της να συμπεριλαμβάνει αυτούς που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας την αλλαγή του εγχώριου υποδείγματος: τις νεότερες γενιές που έχουν πληγεί περισσότερο. Μία τέτοια προσπάθεια, λοιπόν, θα πρέπει να δίνει έμφαση στην αποκατάσταση της διαγενεακής αδικίας και ανισότητας, η οποία προϋπήρχε και διογκώθηκε κατά την περίοδο της προσαρμογής [...]».

Με τη σειρά του ο κ. Ανδρέου σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «[...] η Ελλάδα της κρίσης καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς διαγενεακής δικαιοσύνης. Αναγκαία -αλλά όχι επαρκής- συνθήκη για την έξοδο από τον υφιστάμενο φαύλο κύκλο είναι η αύξηση των επιπέδων απασχόλησης και η δραστική μείωση της ανεργίας των νέων. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, απαιτείται ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο που να στοχεύει στην αναδιαμόρφωση των σχέσεων ανάμεσα στο κράτος, την αγορά και την κοινωνία [...]». Στο θέμα της διαγενεακής δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς και ο κ. Αγανίδης, υπογραμμίζοντας τις συνθήκες διαγενεακής ανισότητας και αδικίας που προϋπήρχαν της κρίσης.

Από την πλευρά του ο κ. Τσαγκαράκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «[...] τo brain drain –το φαινόμενο της διαρροής επιστημονικού δυναμικού- που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα- αποτελεί ένα σύμπτωμα της οικονομικής κρίσης. Όμως, το φαινόμενο αυτό έχει τις ρίζες του σε χρόνιες δυσλειτουργίες που αφορούν τις επαγγελματικές και κοινωνικές συνθήκες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι νέοι επιστήμονες στη χώρα μας. Συνεπώς, η αντιμετώπιση των ζητημάτων που άπτονται της διαγενεακής δικαιοσύνης θα χρειαστεί να αποτελέσει προτεραιότητα, ώστε  να αναχαιτιστεί το κύμα φυγής των νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό [...]».

Τις τοποθετήσεις ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, ενώ εκτενές αφιέρωμα έγινε από την εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα, την οποία και ευχαριστούμε ιδιαίτερα (περισσότερα εδώ).


Τα μέλη του ΔΣ της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όσους παρευρέθηκαν στο ημερίδα, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εισηγητές για την άψογη συνεργασία.

Για περισσότερα εδώ και για φωτογραφικό υλικό εδώ.